• Nötkött
  • Fläskkött
  • Fisk
  • Grönsaker
  • Recept
  • Tillbehör
  • Utrustning
Mixed Grill
texas style brisket med rub och rök
Recept

Texas style brisket med rub och rök

by Grillen juni 10, 2025
written by Grillen juni 10, 2025
159

Texas-stil Brisket Recept

Ingredienser för Grillningen

För att fixa den där maffiga Texas-brisketen med rejält krut och röksmak, här är grejerna jag slänger ihop:

Ingrediens Mängd
Trimmat brisket 4-5 kg
Rörsocker ½ kopp
Vitlökssalt 2 msk
Paprika 2 msk
Peppar 1 msk
Chillipulver 1 msk
Köttbuljongpulver 1 tsk
Ingefära (mald) 1 tsk
Lökpulver 1 tsk
Koriander (mald) 1 tsk
Cayennepeppar ½ tsk (om du vill ha hetta)
Fransk senap Så det täcker brisketen

Förberedelse av Brisket

Nu snackar vi hela grejen, hur jag rustar brisketen för att bli himmelsk:

  1. Jag börjar med att skära bort allt överflödigt fett från brisketen. Ingen gillar flottigt kött!
  2. Masserar in en ordentlig klick Fransk senap. Det är smakhöjaren som får kryddorna att sitta som berget.
  3. Blanda ihop kryddorna till en torr rub i en skål, det är viktigt att få till en jämn blandning.
  4. Rullar brisketen i kryddmixen, vill ha en rejäl täckning för den där smakexplosionen.
  5. Efter att rubben är på, låter jag brisketen vila i kylen minst en timme, helst över natten, så kryddorna verkligen tränger in.

Det här är grejen för grillfesten! Receptet mättar 16 glada köttälskare. Förberedelse tar drygt två och en halv timme och sen hänger brisketen på grillen 6-8 timmar. Håll grilltemperaturen mellan 100-120 grader för att få till den där rökiga Texas-smaken vi älskar.

Kryddblandningen

Hemligheten bakom Texas-stil Rub

När jag gör en saftig brisket i Texas-stil är kryddblandningen min stora hemlighet för att få köttet att smaka himmelskt. Jag använder en mix av olika kryddor för att skapa en rub som riktigt höjer köttets naturliga smaker. Kolla in min favoritrecept här:

Ingrediens Mängd
Rårörsocker 1/2 kopp
Vitlökssalt 2 msk
Paprika 2 msk
Svartpeppar 1 msk
Chilipulver 1 msk
Köttbuljongpulver 1 msk
Malen ingefära 1 tsk
Lökpulver 1 tsk
Malen koriander 1 tsk
Cayennepeppar 1/2 tsk

Denna blandning ger en härlig mix av sötma och hetta. Rårörsocker bidrar till att skapa en fin, karameliserad yta vid grillning, medan vitlökssalt och chilipulver ger djup och karaktär.

Applicering av Torr Rub

Innan jag sätter igång med rubben på brisketen, ser jag till att köttet är redo. Jag börjar med att klä brisketen med French’s ballpark senap. Det hjälper kryddorna att fastna och skapar en fin yta när köttet masseras med rubben.

Här är stegen jag följer för att applicera rubben:

  1. Förbered brisketen: Trimma och se till att brisketen är riktigt torr. Använd pappershanddukar för att torka bort överflödig fukt.
  2. På med senap: Jag dränker köttet med senap. Perfekt behöver det inte vara, bara täck hela ytan ordentligt.
  3. Gnugga in rubben: Strö rubben jämt över brisketen. Jag gillar att använda händerna för att verkligen massera in kryddorna. Var noga med att täcka varje liten del.
  4. Vila i kylskåpet: Låt köttet stå och dra i smakerna i kylskåpet i några timmar eller över natten innan jag röker det.

Den här metoden ger alltid den där oemotståndliga smaken och mört kött i min Texas-style brisket.

Rökningsprocessen

Valet av Rökved

När jag står där och funderar på vilken rökved jag ska elda upp för min Texas-style brisket, går jag alltid på mesquite. Det träslaget och jag har som ett oskrivet kontrakt – mesquite ger en rökig, lite söt smak som är som gjord för rejält kött som nötkött, anka och lamm. Det ger det hela en smakrik kick, mycket mer känslig i jämförelse med den dominanta hickoryn.

Rökved Smaknuans Gifter sig med
Mesquite Kraftfull och lätt söt Nötkött, anka, lamm
Hickory Djup och robust Nötkött, fläsk, kyckling

Den Perfekta Temperaturvännen

När det handlar om att röka det perfekta brisketet, hänger mycket på att ha en kompis – den rätta temperaturen! För att inte ärliga smaker ska gå förlorade, ser jag till att hålla temperaturen på mellan 80°C och 90°C (det är 180°F till 200°F för er som gillar Fahrenheit). Vid den temperaturen får köttbiten tid att sippra i sig de göttiga röksmakerna.

Rökningen brukar jag köra på i minst 4 timmar, men är vi ärliga – 10 timmar är tiden då magin verkligen händer. Det handlar om att hålla koll på värmen och leka med luftflödet för att hålla sig inom dessa gyllene zoner. Här är hur rökningstiden påverkar smaken:

Rökningstid Värmegrader (°C) Rökig Intensitet
4 timmar 80 – 90 Lätt rökig
6 timmar 80 – 90 Lagom rökig
10 timmar 80 – 90 Rejält rökig

Genom att kombinera rätt rökved med smart temperaturhantering, ser jag till att min brisket inte bara smakar som en dröm utan också ser ut som en fullträff.

Serveringstips

Skära och Servera Brisket

När brisketen är klar, blir det dags att hugga in och äta. Skär upp den i lagom tjocka skivor så att saften inte rinner bort och smaken stannar kvar. Använd gärna en vass kniv för att få till snygga snitt. Jag brukar oftast hålla mig till att skiva den mellan 1 och 1,5 centimeter.

Skivstorlek Tjocklek (cm)
Tunn skiva 0,5
Måttlig skiva 1
Tjock skiva 1,5

Till serveringen är stora, krispiga bullar helt enkelt fantastiska. De suger upp alla härliga smaker och den saftiga brisketen.

BBQ Sås och Sidrätter

Jag använder alltid en kanonbra BBQ-sås till köttet. Ett hett tips är att låta folk doppa köttet i såsen istället för att hälla den direkt på. Då kan såsen smaskas efter egen preferens.

Här är några sidorätter jag brukar servera tillsammans med brisket:

Sidrätter Beskrivning
Coleslaw Fräsch och krispig kålsallad
Potatisgratäng Krämig och välsmakande gratäng
Bönor Söta eller kryddiga bönor
Grillade grönsaker Färska grönsaker med rostade smaker

Det är svårt att motstå en grillfest när Texas-brisket paras ihop med dessa rätter och såsen som dipp. Det blir minnesvärt!

Val av Rökved

När det kommer till brisket Texas-style lutar jag mig starkt på smaken av rätt rökved för att få till de perfekta smakerna. Här ska jag snacka lite om varför jag är kär i mesquite, och hur den står sig mot den mer robusta hickory.

Mesquite Rökvedens Fördelar

Mesquite är som att tänka på solen i Texas – varm och en hint av sötma. Den är perfekt till nötkött eftersom den inte bara ger en stark smak, men också har en viss mjukhet som jag gillar. När jag grillar tycker jag mesquite börjar prata med brisketen och framhäver smak som egentligen inte var där innan. Plus, den har en mildare rökighet som passar mig som handen i handsken – jag menar, less is more!

Rökvedstyp Smakprofil Passar bra till
Mesquite Stark, lite söt och mjuk Nötkött, anka, lamm
Hickory Kraftig och rökig Fläsk, kyckling, nötkött

Jämförelse med Hickory Rökved

Hickory, hörrni, den tar ingen fånge! Den är ideal för fläsk och kyckling, men när det gäller rikare kött som brisket, tycker jag att den blir för mycket. Ta inte fel, den är perfekt om du vill ha den där rejält rökiga smaken som får det att dofta barbecuefest från långt håll. Men liksom, om du inte är redo för det är nog mesquite dit du ska sikta.

Egenskap Mesquite Hickory
Smakstyrka Stark, men subtil Väldigt stark
Sötma Lite sötare Inte lika söt
Bästa användning Tunga köttbitar Fläsk, kyckling

Så vad väljer du? Mesquite eller hickory? Det handlar egentligen om vad du gillar själv, och lite om vilket kött du tänker grilla. Jag säger: testa båda och bli en del av rökvedens skönhet själv!

0 comment 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Grillen

previous post
Grillad entrecote med vitlökssmör och klyftpotatis
next post
Vegetariska grillspett med halloumi och grönsaker

You may also like

Lammracks med rosmarin vitlök och honungsglaze

juni 30, 2025

Grillade portabelloburgare med avokado och fetaost

juni 30, 2025

BBQ-glaserade revbensspjäll med sötpotatisfries

juni 30, 2025

Grillade majskolvar med parmesan och lime

juni 30, 2025

Koreanska grillspett med gochujang-marinad

juni 30, 2025

Helgrillad lax med citron, örter och sparris

juni 10, 2025

Vegetariska grillspett med halloumi och grönsaker

juni 10, 2025

Grillad entrecote med vitlökssmör och klyftpotatis

juni 10, 2025

Pulled pork i briochebröd med coleslaw

juni 10, 2025

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Kategorier

  • Fisk
    13
  • Fläskkött
    6
  • Grillar
    2
  • Grönsaker
    9
  • Nötkött
    24
  • Övrigt
    3

Populära Artiklar

  • 1

    Min Hemlighet för Perfekt Grillad Rostas varje gång

    februari 20, 2024
  • 2

    Så Grillar Jag Makrill som en Mästare!

    februari 26, 2024
  • 3

    Bog – en grillningssensation som kommer att förändra ditt liv

    februari 21, 2024
  • 4

    Mitt hemliga vapen i BBQ-världen: Otroliga BBQ-brisket-tips!

    mars 21, 2024
  • 5

    Mitt Fantastiska Brisket Recept: Sätt eld på dina BBQ-färdigheter!

    mars 21, 2024

Underkategorier

BBQ glaze BBQ marinad BBQ rub BBQ smör BBQ sås Bog Brandutbildning Bröd Entrecote Fläskfile Fläskkarre Gasgrill Gasolgrill Grilla burgare Grillad brisket Grillad entrecote Grillad makrill Grillad torsk Grilla gädda Grilla hel fisk Grilla högrev Grilla oxfile Grillbuffe Grillcatering grillsås fisk Grilltemperatur Grilltermometer Grilltillbehör fisk Grilltång HLR kurs HLR utbildning Kall sås Lumin Compact elgrill Oxfile temperatur Pluma Revbensspjäll Röding Röka nötkött Sallader Skaldjur T-bone T-bone temperatur Torsk weber lumin compact Öring
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Youtube
  • Snapchat

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Mixed Grill
  • Nötkött
  • Fläskkött
  • Fisk
  • Grönsaker
  • Recept
  • Tillbehör
  • Utrustning